Medija Centar - Vesti

Škole bez duvanskog dima

Vesti | 18.11.2022. Nazad na Vesti

U okviru projekta „Škole bez duvanskog dima“ koji se realizuje u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo organizovali smo radionice prilagođene učenicima petih razreda osnovnih škola.

Osnovne teme radionice bile su informacije o adolescenciji, značaju prevencije usvajanja rizičnih oblika ponašanja u ovom uzrastu, o duvanu, štetnom uticaju duvana na zdravlje, štetnosti pasivnog pušenja, podržavanje zakona o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama i veštinama za odupiranje socijalnom pritisku za usvajanje ove navike.

Radionice su održane u pet osnovnih škola na teritoriji Novog Sada: OŠ “Vasa Stajić`”, OŠ “Laza Кostić”, OŠ “Veljko Petrović”, OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” i OŠ “Branko Radičević”. Podeljen je zdravstveno-vaspitni materijal (agitka) koji sadrži osnovne informacije o duvanu, štetnostima duvanskog dima, štetnostima pasivnog pušenja.

Projekat je pokrenut radi podizanja svesti mladih o značaju zdravlja, sprečavanja i suzbijanja upotrebe duvana, upoznavanja mladih sa sadržajem, štetnostima duvanskog dima i efektima na zdravlje.

Na održanim radionicama upoznali smo mlade sa sadržajem predloga zakona o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama, zabrani reklamiranja duvanskih proizvoda i zabrani prodaje cigareta maloletnim licima.

Ukupno je održano 20 radionica na kojima je prisustvovalo 611 učenika.