Medija Centar - Saveti lekara

Sprečite nastanak melanoma

Saveti lekara | 16.05.2016. Nazad na Saveti lekara

Šta je melanom?

Melanom je maligni tumor koji nastaje od pigmentnih ćelija kože, ali se primarno može naći i u nekim drugim organima. To je jedan od najzloćudnijih tumora uopšte, sa visokim potencijalom za rane metastaze, te je rano otkrivanje i uklanjanje put ka izlečenju.

Melanom se najčešće javlja u srednjem žiovotnom dobu, između 40. i 60. godine života, ali je poslednjih godina sve češća pojava i kod mlađih osoba. Ekstremno retko se javlja u dečijem uzrastu. Kod osoba muškog pola češći je na leđima, kod žena na donjim ekstremitetima, nogama – navodi dr Jadranka Janković, dermatolog u Domu zdravlja «Novi Sad».

Kako ga prepoznati

Melanom može nastati na postojećem mladežu, a i na prethodno nepromenjenoj koži.

Promene na mladežu su u vidu porasta veličine, promene ivica, oblika, pojava asimetrije, promena boje, pojave više boja. To je znak za odlazak na dermatološki pregled. Takođe, pojava nove tamne pigmentne promene zahteva pregled – ističe dr Janković.

Prema njenim rečima, prevencija pojave melanoma je upoznavanje sa faktorima rizika, zatim edukacija o značaju preventivnih dermatoloških pregleda kože i, naravno, odlazak na pregled nakon uočavanja bilo kakve promene na mladežu!

Osnovni dermatološki savet je: izbegavanje dugotrajnog i direktnog izlaganja sunčevom zračenju! To je faktor rizika na koji možemo uticati.

Sunčanje – rizik za nastanak melanoma

Glavni faktor rizika za nastajanje melanoma je štetno dejstvo sunčevog zračenja. To štetno dejstvo se ispoljava zbog dugotrajnih, kumulativnih efekata UV zračenja koje koža pamti od najranijeg detinjstva, ili nakon kratkotrajnog, ali intenzivnog sunčanja i pregorevanja u više navrata.

Pod većim rizikom su osobe svetle puti koje lako pregore, zatim osobe koje imaju veliki broj mladeža, osobe koje su već imale neki kožni tumor ili je u porodici bilo slučajeva melanoma. Osim sunčevog zračenja i solarijum ima apsolutno štetno dejstvo na kožu, kako kada su u pitanju simptomi preranog starenja kože, tako i povećani rizik za patološke promene na mladežima! – napominje dr Janković.

Mladeži se odstranjuju isključivo hirurškim putem, u lokalnoj anesteziji. Mladeži koji imaju veću mogućnost patološke promene, kao i neke druge promene na koži koje se mogu promeniti u maligne zahtevaju preventivno hirurško uklanjanje.