Medija Centar - Saveti lekara

Šta sve leče more i sunce?

Saveti lekara | 20.08.2015. Nazad na Saveti lekara
Letovanje na moru je pravi lek i za dušu, ali i za organizam. Ta slankasta voda, vazduh i boravak na suncu imaju niz lekovitih svojstava koji blagotvorno deluju na nas. Upravo zbog toga lekari mnogima savetuju odlazak na more, kao deo terapije.

Alergije

More je savršen saveznik u borbi protiv alergija. Posebno dobro deluje na ljude kod kojih se javljaju kožne alergijske reakcije. Zašto? Morska so ima svojstva antihistamina, ali i antiseptika, tako da more alergičnim osobama ublažava alergijske reakcije, a u nekim slučajevima ih u potpunosti uklanja. Takođe, morski vazduh astmatičarima olakšava disanje, a tokom letnjih dana, kada cveta ambrozija, morski krajevi nude sjajno utočište.

Kožne bolesti

Ako imate dermatitis, ekcem, psorijazu ili neku drugu kožnu bolest, svakako biste tokom letnjih meseci trebali da posetite neko morsko letovalište. Naime, morska so je bogata mineralima, magnezijumom, gvožđem, kalijumom i kalcijumom. Sve to poboljšava zdravlje kože, čije se stanje menja nabolje u vrlo kratkom vremenu. Osim toga, sunce i more blagotvorno deluju i na bubuljice, pa je koža nakon godišnjeg lepša nego ikad.

Artritis

Osobe koje imaju problema s artritisom i sličnim tegobama, svakako trebaju more da bi im ono olakša stanje. More, naime, smanjuje upalne procese u telu i ublažava bol. Jedno je američko istraživanje pokazalo da osobe koje pate od reume prijavljuju znatno bolje opšte stanje organizma nakon boravka na moru.

Kosti

Za zdravlje kostiju neophodan je vitamin D. Osim za kosti, vitamin D ključan je i za mnogo drugih funkcija u organizmu, a važan je i za prevenciju od nekih ozbiljnih bolesti poput karcinoma. Vitamin D u organizam se unosi sunčanjem. To, svakako, ne znači da treba da se izlažete suncu tokom podnevna. Sunčajte se rano ujutru i kasno uveče i pripazite da se ne mažete previsokim zaštitnim faktorom jer koža neće dobiti potrebnu količini vitamina D.


Stres

Opšte je poznato da je stres uzročnik gotovo svih bolesti. Protivlek je opuštanje, a za tu je pak aktivnost najbolje letovanje na moru. Zašto? More, između ostalog, ima i velike količine magnezijuma koji je odličan saveznik u borbi protiv stresa. Kad tome dodamo i izležavanje na suncu, potpuno je jasno zašto letovanje dobro leči stres.