Medija Centar - Vesti

Svetska nedelja dojenja

Vesti | 30.07.2021. Nazad na Vesti

Svetska nedelja dojenja obeležava se od 01. do 07. avgusta 2021. godine pod sloganom: „Zaštita dojenja- zajednička odgovornost“.

Slogan jasno ukazuje na to da zaštita dojenja ne može biti individualna, već da sve ustanove, nevladine organizacije i uopšteno sve strukture na svim nivoima u zajednici moraju dati svoj doprinos u zaštiti i unapređenju stope dojenja. Pored toga važno je stalno ukazivati na postojanje zakonske regulative kojom se štiti dojenje. Samo zajedničkim snagama možemo postići da svaka majka doji svoje dete i da svako dete tako ima najbolji mogući start u životu.

Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Svetska alijansa za podršku dojenju inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti. Doma zdravlja „Novi Sad“ akcijama i aktivnostima koje sprovodi kroz rad pedijatara, ginekologa i patronažnih sestara podržava i pomaže majkama da razumeju značaj dojenja i sve zdravstvene benefite koje ono donosi.