Medija Centar - Vesti

Svetska nedelja dojenja

Vesti | 4.10.2023. Nazad na Vesti

Svetska nedelja dojenja koja se obeležavala od 01. do 07. avgusta 2023. godine i Nacionalna nedelja promocije dojenja od 02. do 09. oktobra 2023. godine propratiće se pod sloganom „Omogućimo dojenje – napravimo razliku za zaposlene roditelje”.

Zvanični datum Svetske nedelje dojenja na globalnom nivou je od 01. do 07. avgusta, ali se državama, organizacijama i institucijama predlaže da za obeležavanje i aktivnosti povodom Svetske nedelje dojenja izaberu najprikladnije datume u njihovim zemljama. U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine se obeležava u periodu od 28. septembra do 04. oktobra 2023. godine pod sloganom „PODRŽI DOJENJE – ZA ZDRAVIJU PLANETU”. Slogan ovogodišnje Svetske i nacionalne nedelje dojenja ukazuje nam na važnost dojenja u očuvanju životne sredine i njen uticaj na klimatske promene, kao i na imperativ zaštite, promovisanja i podrške dojenju za zdravlje ljudi i zdraviju životnu sredinu.

Manifestacija i konferencija za medije će se održati 05.10.2023. godine u 10 časova u velikoj sali Upravne zgrade Doma zdravlja “Novi Sad” na Bulevaru cara Lazara 75.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2023. su:

  • Informisati ljude o perspektivama zaposlenih roditelja koje se odnose na dojenje i roditeljstvo.
  • Učvrstiti optimalno plaćeno odsustvo i podršku na radnom mestu kao važan alat za omogućavanje dojenja.
  • Angažovati pojedince i organizacije radi unapređenja saradnje i podrške dojenju na radnom mestu.
  • Podstaći akcije vezane za poboljšanje uslova za rad i relevantnu podršku dojenju.

Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla moraju da se vrate istom vrlo brzo nakon porođaja i kojima bi trebalo da se omogući da doje na radnom mestu. Istovremeno, važno je usvojiti javnozdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti. U okviru obeležavanja Svetske i Nacionalne nedelje dojenja biće organizovana predavanja, tribine i izložbe na temu dojenja. Cilj aktivnosti kampanje je skretanje pažnje zdravstvene i šire javnosti na značaj dojenja za dete, majku, porodicu, ali i društvo u celini.