Medija Centar - Aktuelnosti

Svetski dan bezbednosti na radu

Aktuelnosti | 28.04.2018. Nazad na Aktuelnosti

Međunarodna organizacija rada ustanovila je 2003. godine 28. april kao Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, dok se ranijih godina obeležavao kao Međunarodni dan sećanja na poginule i povređene radnike. U Republici Srbiji obeležava se od 2010. godine. Ovogodišnja tema kampanje je borba protiv dečijeg rada, a sve u cilju unapređenja zdravlja i bezbednosti mladih radnika i dece.

Kampanja treba da promoviše akcije ka ostvarivanju cilja održivog razvoja bezbednog radnog okruženja za sve radnike do 2030. godine i cilja okončanja svih oblika dečijeg rada do 2025. godine. Postizanje ovih ciljeva u korist nove globalna radne snage zahteva usklađen i integrisan pristup eliminisanju dečijeg rada i promociji kulture prevencije usmerene ka profesionalnom zdravlju i bezbednosti.

Na rizičnim radnim mestima trenutno ima 541 milion mladih radnika od 15. do 24. godine, uključujući 37 miliona dece, što predstavlja više od 15 % svetske radne snage, koja  trpi do 40 %  veću stopu povređivanja na radu (bez smrtnog ishoda) u odnosu na radnike starije od 25 godina.

Mnogi faktori povećavaju osetljivost mladih na profesionalne rizike, kao što su stepen njihovog fizičkog i psihičkog razvoja, nedostatak radnog iskustva i obuke, ograničena saznanja o opasnostima vezanim za posao i nedostatak sposobnosti pregovaranja za  prihvatanje opasnih radnih zadataka ili poslova sa lošim uslovima rada.

Kampanja dana bezbednosti i zdravlja na radu 2018. ističe veliki značaj izazova u poboljšanju bezbednosti i zdravlja na radu za mlade radnike, a ne samo promovisanje njihovog dostojanstvenog zapošljavanja, kao i povezivanje sa naporima u borbi protiv rada dece na rizičnim radnim mestima.

Organizacije kao što su Međunarodna organizacije rada (MOR) i Ujedinjene nacije (UN) aktivno promovišu svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu 28. aprila svake godine, u smislu povećanja svesti o zdravlju i bezbednosti na radu.

 

Prim. dr sci med Olesja Nedić