Medija Centar - Aktuelnosti

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Aktuelnosti | 30.11.2018. Nazad na Aktuelnosti

Savetovalište za mlade Doma zdravlja “Novi Sad” obeležiće Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a 1. decembar tribinom u Srednjoj ekonomskoj školi „Svetozar Miletić“ u kojoj će učestvovati i aktivisti udruženja „Crvena linija“ i iz ličnog iskustva preneti učenicima probleme života sa HIV-om u našoj sredini.

Tribina će se održati u ponedeljak 03.12.2018. godine sa početkom u 12:30 časova.

Prvislučajevi HIV infekcije u svetu su zabeleženi 1981. godine, kada je i zvanično započela epidemija ovog oboljenja, a Svetska zdravstvena organizacija izabralaje prvi decembar kao dan kada se pažnja javnosti usmerava na ovu problematiku pre tačno 30 godina.

Prema poslednjim procenama, u svetu sa HIV-om živi 36,9 miliona ljudi, dok je tokom prošle godine oko 940.000 umrlo od posledica ove infekcije. Godišnje se beleži oko 1,8 miliona novih slučajeva HIV infekcije.

U Srbiji je prvi slučaj HIV infekcije zabeležen 1984. godine.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije od 1984. do kraja 2017. godine u Republici Srbiji su registrovane 3664 osobe inficirane HIV-om, od kojih je polovina osoba obolela od AIDS-a, a jedna trećina preminula.

Kako je i dalje prisutan visok stepen diskriminacije u odnosu na osobe koje žive sa HIV-om, u Savetovalištu za mlade Doma zdravlja „Novi Sad“, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, u toku je realizacija projekta „Znanjem protiv straha od HIV-a“.

Cilj ovog projekta je edukacija učenika osmih razreda o jedinim dokazanim načinima prenosa HIVvirusa, kako bi se oslobodili predrasuda da uobičajeni socijalni kontakti sa inficiranim osobama mogu ugroziti zdravlje.

Osobama zaraženim HIV-om dostupna je savremena terapija koja je infekciju od smrtonosne pretvorila u hroničnu bolest, testiranje na HIV je besplatno i anonimno, ali su oni nažalost i dalje izloženi visokom stepenu stigme i diskriminacije.


Znanjem protiv straha od HIV-a