Medija Centar - Vesti

Svetski dan borbe protiv osteoporoze

Vesti | 20.10.2022. Nazad na Vesti

Svetski dan borbe protiv osteoporoze obeležava se 20. oktobra. Ovaj dan posvećen je podizanju globalne svesti o prevenciji, dijagnozi i lečenju osteoporoze.

Osteoporoza je bolest koštanog sistema koja se definiše narušavanjem strukture koštanog tkiva, što za posledicu ima sklonost  ka nastanku preloma. Ova bolest pogađa 10 odsto svetske populacije. Gotovo svaka treća žena I svaki peti muškarac, stariji od 50 godina  su u riziku od preloma kostiju koji su posledica osteoporoze. Statistika govori da u Srbiji od osteoporoze boluje oko 600 hiljada pacijenata, uglavnom žena. 

Faktori rizika za nastanak osteoporoze su, pored genetskog, koji je I najdominantniji,  niska telesna masa, pušenje, alkoholizam, loša ishrana, nedostatak vitamina D, poremećaji ishrane, nedovoljno fizičke aktivnosti, česti padovi. Pored njih, na kvalitet koštanog tkiva utiču i godine, rasna pripadnost, ženski pol, prethodni prelomi kao i rana menopauza (pre 45 godina), odnosno, estrogenski deficit.

Smatra se da su fizička aktivnost, unos proteina, vitamina D I kalcijuma, kao I izbegavanje štetnih navika, poput konzumiranja alkohola I cigareta, mere prevencije u nastanku ove bolesti.