Medija Centar - Vesti

Svetski dan borbe protiv raka dojke 24.10.2023.

Vesti | 24.10.2023. Nazad na Vesti

U susret obeležavanju 24. oktobra, Svetskog dana borbe protiv raka dojke, Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad” i Gradska uprava za zdravstvo 24.10.2023. godine obeležavaju ovaj značajni datum javnom manifestacijom u TC “Merkator” od 09 d0 12 časova.

Javna manifestacija podrazumeva sledeće aktivnosti:

  • edukacija žena za samopregled dojki na torzo simulatoru
  • saveti o riziko-faktorima
  • kontrola šećera iz kapi krvi
  • kontrola visine krvnog pritiska i pulsa
  • izračunavanjem BMI

Dom zdravlja „Novi Sad“ ulaže velike napore da preventivnim pregledima i edukacijom žena podigne svest i smanji lošu statistiku. 

Podsećamo da je Dom zdravlja „Novi Sad“ vodeća institucija u skrining programu za rano otkrivanje karcinoma dojke kojim su obuhvaćene žene starosti od 50 do 69 godina. Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4000 žena oboli, a 1600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke.

Skrining podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće. Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom manjih hirurških intervencija, oporavak je brži, a kvalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama.