Medija Centar - Vesti

Svetski dan hrane

Vesti | 13.10.2023. Nazad na Vesti

Povodom obeležavanja 16.oktobra, Svetskog dana hrane, tim Savetovališta za mlade i Centar za promociju zdravlja Doma zdravlja „Novi Sad“ organizuje akcije na više lokacija. Ovogodišnji slogan Svetskog dana hrane jeste: “Voda je život, voda je hrana – sačuvajmo svaku kap!”. 

Ova tema naglašava vitalnu ulogu vode u održavanju života na Zemlji i njenu fundamentalnu povezanost sa našim izvorima hrane. Cilj mu je da globalno naglasi važnost opreznog upravljanja vodama u suočavanju sa izazovima poput brzog rasta stanovništva, ekonomskog razvoja, urbanizacije i klimatskih promena koje ugrožavaju dostupnost vode. Svetski dan hrane ide dalje od proslavljanja radosti dobre hrane – to je poziv da osvetlimo one koji nisu dovoljno srećni da je iskuse. Širom sveta, nebrojeni pojedinci se bore sa glađu, izazovom koji zahteva našu pažnju. Umiranje od gladi ostaje kritično pitanje u brojnim zemljama, što nas poziva da intenziviramo naše napore u širenju svesti i rešavanju ove krize.

Svetski dan hrane služi kao dragocena platforma za promovisanje razumevanja zdrave ishrane i nutritivnih potreba. Iako su napravljeni koraci u obrazovanju ljudi o tome šta je dobro za njihova tela, još uvek ima posla. Ovaj dan predstavlja prvu priliku za unapređenje znanja i svesti u oblasti zdravog života.

Preventivni centar Doma zdravlja “Novi Sad“ realizuje projekat: “Obeležavanje značajnih datuma po kalendaru Javnog zdravlja: Svetski dan hrane” uz podršku Gradske uprave za zdravstvo, sa sledećim aktivnostima :

16.10.2023. godine od 10 do 13 časova u TC Promenada /na donjem nivou/građani će moći da prekontrolišu: šećer i holesterol iz kapi krvi, visinu krvnog pritiska i pulsa, izračunaju BMI, dobiju savete od stomatologa o važnosti zdravlja zuba i usne duplje, učenici MC Vision Academy/kuvarskog smera napraviće zdrave zalogaje i davati recepte o zdravom pripremanju namirnica, učenici medicinskog smera će raditi anketu kroz koju će se videti da li se zdravo hranimo.

16.10.2023. godine od 9 do 11.30 časova u Univerexportu/ objekat „Alba“ građani će moći da prekontrolišu: šećer i holesterol iz kapi krvi, visinu krvnog pritiska i pulsa, izračunaju BMI, učenici MC Vision Academy/kuvarskog smera davaće recepte o zdravom pripremanju namirnica, učenici medicinskog smera će raditi anketu kroz koju će se videti da li se zdravo hranimo. Javna manifestacija je usmerena na formiranje pozitivnih stavova u vezi sa pravilnim navikama u ishrani najšire populacije, na prevenciju masovnih nezaraznih bolesti koje su posledica nepravilne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, kao i na prevenciju nutritivnih poremećaja kod mladih.

Tim Savetovališta za mlade Doma zdravlja „Novi Sad“ održaće 16.10.2023. godine u osnovnoj školi „Petefi Šandor“ grupno zdravstveno-vaspitni rad, radionice pod sloganom „Pravilna ishrana i fizička aktivnost“.

Zdravstveno vaspitni rad, pod istim sloganom, sprovešće se i 17.10.2023. godine u osnovnoj školi „Jovan Dučić“ u Petrovaradinu.

U okviru radionica organizovaćemo sledeće akivnosti:

  • organizovanje mini pijace
  • časovi posvećeni pravilnoj ishrani, za niže razrede
  • organizovanje kviz takmičenje na zadatu temu
  • individualno savetovanje učenika
  • organizovanje zdravstveno vaspitne izložbe u holu škole