Medija Centar - Vesti

Svetski dan oralnog zdravlja

Vesti | 19.03.2018. Nazad na Vesti

Povodom obeležavanja Svetskog dana oralnog zdravlja 20.03.2018. Dom zdravlja “Novi Sad” će nizom akcija podsetiti na ovaj značajni datum koji ima za cilj da ukaže na važnost oralnog zdravlja, kao dela opšteg zdravlja.

U okviru ove akcije, naši sugrađani će u objektu Univerexporta” ALBA” u terminu od 09:00 do 11:00 časova dobiti savete od naših stomatologa kako se adekvatnim higijensko-dijetetskim režimom zdravlje usta i zuba može sačuvati. Isto tako, za naše sugrađane koji se tog dana budu zatekli spremili smo poklone koje je obezbedio spozor, kompanija CURAPROX.

Osim edukacija za pravilno održavanje oralne higijene i saveta stomatologa građanima će biti na raspolaganju i aktivnosti našeg Preventivnog centra sa: kontrolom šećera iz kapi krvi, merenjem visine krvnog pritiska i izračunavanjem BMI.

Ovogodišnju akciju obeležićemo i u stomatološkim ordinacijama koje se nalaze u objektima osnovnoškolskih ustanova gde će stomatolozi Doma zdravlja “Novi Sad” kroz kreativne radionice, posebno deci u prvom razredu ukazati na značaj zdravlja usta i zuba. Deca će dobiti poklon pakete sponzora Colgate. Akcije će se održati u sledećim školama:

  • Osnovna škola “Petefi Šandor“
  • Osnovna škola “Dositej Obradović“
  • Osnovna škola “Jožef Atila“
  • Osnovna škola „Aleksa Šantić“  Stepanovićevo
  • Osnovna škola  “Miroslav Antić“ Futog

Oralne bolesti spadaju u najčešće hronične bolesti današnjeg društva. Posete stomatologu moraju da budu redovne i obavezne, jer se oralno zdravlje vrlo jednostavnim, bezbolnim i jeftinim preventivnim i profilaktičkim merama može sačuvati tokom života.

Promocijom oralnog zdravlja, kroz zdravstveno-vaspitne akcije, želimo da podignemo svest i ohrabrimo kako pojedinca, porodicu, zajednicu, ali i čitavo društvo, kako bi se preduzele mere koje će smanjiti nastanak oboljenja.

Oko 90% stanovništva u svetu je u opasnosti od nekog oblika bolesti usta i zuba u toku života, a koje je moguće izbeći kroz državne programe prevencije, ranog otkrivanja oralnih bolesti i njihovo lečenja.