Medija Centar - Vesti

Svetski dan srca

Vesti | 27.09.2022. Nazad na Vesti

Obaveštavamo vas da se 29.09.2022. godine obeležava Svetski dan srca.

Tim povodom, u četvrtak 29.09.2022. godine od 10 do 12 časova ekipe Preventivnog centra i Službe kućnog lečenja i nege Doma zdravlja „Novi Sad“ organizuju javnu manifestaciju u TC Merkator.

Tog dana, svim zainteresovanim građanima kontrolisaće se visina krvnog pritiska i pulsa, vrednost šećera u kapi krvi, meriti telesna težina, izračunati BMI, uraditi EКG monitoring ali i pokazati tehnika za pružanje prve pomoći kod srčanog zastoja.

Tokom javne manifestacije biće podeljen zdravstveno-promotivni materijal – agitke i urađena anketa o informisanosti sugrađana o štetnom uticaju pušenja na zdravlje kao jednog od značajnih faktora rizika.

Anketu i podelu zdravstveno promotivnog materijala će sprovesti učenici medicinske škole.

Prema podacima Nacionalnog registra za akutni koronarni sindrom, od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2015. godine u Srbiji je umrlo 54.376 osoba. Bolesti srca i krvnih sudova, sa učešćem od 52,4% u svim uzrocima smrti, vodeći su uzrok umiranja u Srbiji. Većina kardiovaskularnih bolesti je uzrokovana faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati, kao što su visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomerna uhranjenost/gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest. Međutim, postoje i neki faktori rizika koji se ne mogu kontrolisati.

Važno je edukovati stanovništvo o prepoznavanju faktora rizika koji dovode do bolesti.

Među najznačajnije faktore rizika koji su odgovorni za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, ubrajaju se povišen krvni pritisak (kome se pripisuje 13% smrtnih slučajeva na globalnom nivou), zatim upotreba duvana (9%), povišen nivo šećera u krvi (6%), fizička neaktivnost (6%) i prekomerna telesna masa i gojaznost (5%).