Medija Centar - Vesti

Svetski dan vida

Vesti | 11.10.2017. Nazad na Vesti

Dom zdravlja “Novi Sad” će se ove godine uključiti u obeležavanje Svetskog dana vida, akcijom koja će se održati 12.10.2017. od 15 do 18 časova u ambulanti Odeljenja oftalmologije u objektu Liman IV.

Kako se u Domu zdravlja“ Novi Sad“ preventivni pregledi vida dece određenih starosnih kategorija (četvrta, sedma i četrnaesta godina života) obavljaju tokom čitave godine, bez uputa i zakazivanja, ovom simboličnom akcijom proveravaće se vid kod odraslih osoba, bez propisivanja naočara. Za ovaj pregled nisu potrebni ni uput, ni zdravstvena knjižica.

Parola ovogodišnjeg Svetskog dana vida je: “Da vid bude važan”. Zato na taj dan  skrećemo pažnju na najranjivije kategorije – a to su deca, starije osobe i dijabetičari.

To je međunarodni dan posvećen podizanju svesti o uzrocima slepila i oštećenja vida koji se pravovremenim lečenjem mogu izbeći. Smatra se da se 80% slepila u svetu može izbeći.

Većina ljudi sa teškim oštećenjem vida su starije životne dobi, žive u siromašnim zemljama i boluju od hroničnih bolesti koje, između ostalog, dovode i do oštećenja vida. Druga osetljiva grupa su deca.

Posledice teškog oštećenja vida snose same obolele osobe, njihove porodice ali i čitavo  društvo. Podaci ukazuju na to da je kod osoba sa oštećenim vidom tri puta veća verovatnoća da će se teže zaposliti, da će doživeti saobraćajnu nezgodu, oboleti od depresije i anksioznih poremećaja, a da je dva puta veća verovatnoća da će doživeti pad pri hodu i pri tome se povrediti.

Preventiva se sastoji u periodičnim pregledima dece, starijih osoba i hroničnih bolesnika, kao i srodnika obolelih od očnih bolesti.