Medija Centar - Vesti

„Svi za zdravo novosadsko srce“

Vesti | 6.11.2017. Nazad na Vesti

Dom zdravlja „Novi Sad“ će kroz projekat „SVI ZA ZDRAVO NOVOSADSKO SRCE“ koji se sprovodi već četvrtu godinu za redom sa Gradom Novim Sadom, u narednih 10 nedelja, utorkom i četvrtkom od 7 do 10 časova, u prostorijama upravne zgrade Doma zdravlja „Novi Sad“ na Bulevaru cara Lazara br. 75 u prizemlju, sprovoditi preventivne preglede.

Pregled podrazumeva pregled kardiologa, EKG monitoring, antropometrijsko merenje (standardnim metodama) i određivanje ITM (indeksa telesne mase), fizikalni pregled i laboratorijsku analizu šećera, holesterola i triglicerida.

Prvi preventivni pregled biće u utorak 07.11. 2017. godine.

Po završetku svih analiza, svaki korisnik bi u pisanoj formi dobio nalaz o svom zdravstvenom stanju sa preporukom o daljim koracima, ukoliko se otkrije neki od faktora rizika ili se korisnik ne leči adekvatno
Svi podaci dobijeni na osnovu evidencionog lista i anketnog upitnika bi se obrađivaoi na kraju projekta.
Glavni cilj projekta „SVI ZA ZDRAVO NOVOSADSKO SRCE“ je da se ukaže na faktore rizika (gojaznost, povišeni holesterol, triglierida i šećer u krvi, nepravilnu ishranu, visoki pritisak, pušenje, nedovoljnu fizička aktivnost) jer se samo na taj način može smanjiti obolevanje od infarkta miokarda i moždanog udara od kojeg umire svaki drugi novosađanin.

Nosilac projekta je Prof. dr Dušica Rakić, specijalista kardiolog koja će u utorak 07.11.2017. davati izjave medijima u 9 i 30.

Za preglede građanima ne treba ni uput, ni zdravstvena knjižica.