Medija Centar - Vesti

“Tiha, ali opasna-osteoporoza”

Vesti | 1.11.2016. Nazad na Vesti

Zahvaljujući sredstvima iz budžeta grada Novog Sada za realizaciju projekata u oblasti javnog zdravlja, Dom zdravlja „Novi Sad“ realizuje projekat “Tiha, ali opasna-osteoporoza”. Rukovodilac projekta je prim. dr Veselin Bojat, direktor Doma zdravlja “Novi Sad”.

Osteoporoza je veliki zdravstveni problem, i svetski, i evropski, i srpski i predstavlja najčešće oboljenje kostiju. Svetska zdravstvena organizacija je opisuje kao „progresivno sistematsko oboljenje kostiju skeleta, koje se karakteriše smanjenom koštanom masom i poremećenom mikroarhitekturom kostiju, što vodi do povećane lomljivosti kostiju i do povećanog rizika od fraktura”.

Svaka treća žena, iznad 50 godina, je pod rizikom od oboljevanja od osteoporoze!
Simptomi osteoporoze se kod 60% obolelih uopšte ne manifestuju, i ono što je alarmantno je da se ova bolest dijagnostikuje tek nakon preloma i prvih fraktura. Najčešće prve frakture se javljaju na rukama (lakatna kost) ili u području grudnog pršljena, dok u teže ubrajamo lom butne kosti i prelom kuka.

Zbog svega navedenog ovo oboljenje je nazvano „tihom epidemijom“, jer slabljenje kostiju i gubitak koštane mase prolazi gotovo neopaženo, a posledice su vrlo opasne.
Iz tog razloga smo u proteklom periodu već organizovali i uspešno realizovali predavanja na ovu temu. U naredne dve nedelje imaćemo još tri predvanja za građane:

  • MZ na Limanu 2 – u sredu 02.11. u 18. časova
  • MZ Slana Bara – u ponedeljak 07.11. u 16. časova
  • MZ Ostrvo – u četvrtak 10.11. u 16. časova

Građani se putem predavanja edukuju na koji način da zdravim životnim stilom spreče nastanak osteoporoze, kao i na koji način da prepoznaju prve simptome bolesti i kome da se obrate za pomoć.