Medija Centar - Saveti lekara

Učimo da jedemo

Saveti lekara | 15.11.2022. Nazad na Saveti lekara

Isključivo dojenje je najbolja ishrana vašeg deteta od rođenja do šestog meseca života. Od tad je potrebno, uz majčino mleko, dodavati i drugu hranu da bi dete pravilno raslo i razvijalo se. U ovom mesecu dete je fiziološki i neurološki sazrelo, može da sedi, drži glavu uspravno, može da pokreće jezik gore-dole, prihvata kašice bez refleksnog izbacivanja i uglavnom ima zubiće, te može da žvaće i guta čvrstu hranu.

Uvođenje čvrste hrane ne treba da bude opterećenje ni za dete, ni za mamu. Potrebno je mnogo strpljenja i upornosti. Pri izboru namirnica uzima se u obzir godišnje doba, navike u porodici, ekonomski činioci. Dohranjivanje prvo počinje sa cerealijama (pirinač), zatim povrće, supe od mesa, a zatim voćne kaše i sokići.

Zlatna pravila bebi jelovnika

Postoje određena pravila o kojima treba voditi računa kad se u bebin jelovnik uvodi nemlečna ishrana:

 • Nove namirnice davati uvek u jutarnjim časovima da bi se do večeri mogla uočiti alergijske reakcija (osip po koži, proliv, povraćanje) i da bi se kontaktirao pedijatar.
 • Uvodite novu hranu jednu po jednu, da bi se beba navikla na novi ukus.
 • Napravite razmak od 4-5 dana između uvođenja nove vrste hrane kako bi mogli uočiti eventualne alergijske reakcije.
 • U početku davati bebi male količine hrane (1-2 kašičice) i polako povećajte količinu (15-30 kašičica) i neka navikavanje na novu namirnicu traje između tri i pet dana.
 • Hrana mora biti sveže skuvana, u početku pasirana, gnječena, a zatim sitno seckana.
 • U hranu za bebe ne stavljati so i šećer, niti razblaživati vodom, jer treba da oseti prirodan ukus hrane.
 • Kašice se daju kašičicom, a tečna hrana iz čaše.
 • Ako beba ne prima dovoljno mleka, mleko dodavati u kašice od žitarica, povrća, voća, jer količina mleka koju beba uzima u prvoj godini ne sme biti manja od 500 ml dnevno
 • Ukupnu dnevnu količinu hrane rasporediti u više obroka malih po količini i u kraćim vremenskim intervalima.
 • Bebu ne treba hraniti kad okreće glavu i odbija hranu. Beba treba da uživa u tome i zato je ne treba hraniti na silu.
 • Poželjno je da dete jede za stolom sa članovima porodice.

ŽITARICE su izvor ugljenih hidrata, gvožđa, kalcijuma, vitamina i u ovu grupu spadaju pirinač, ovas, raž, pšenica, kukuruz, ječam. Količinu koja se daje treba da prati uzrast bebe (koliko meseci toliko kašičica žitarica) i mogu se davati u vidu pahuljica, brašna ili u obliku zrna.

POVRĆE se obično daje u prerađenom, kuvanom stanju. Povrće se daje u početku bez zaprške, uz dodatak majčinog mleka, a kasnije se može dodavati malo maslaca ili kap-dve ulja. Prvo se uvodi kaša od krompira, a zatim spanać, tikvice, šargarepa, bundeva…

MESO se daje u početku kroz supu (supa od junetine je bogata gvožđem i cinkom), a potom meso i mesne supe od piletine, teletine i ćuretine. Meso treba da bude samleveno, očišćeno od masnoće i žilica, a kasnije ga sitno seckati. Žumance se uvodi u sedmom mesecu, mora biti dobro skuvano i daje se postepeno 1/8, ¼, ½ i zatim celo. Ukoliko nema reakcija, davati ga dva puta nedeljno u žitaricama ili sa povrćem. SVEŽE ŽUMANCE SE NE SME DAVATI!

VOĆE I VOĆNE KAŠICE – Prvo treba ponuditi voće sa našeg podneblja – jabuke, breskve, kajsije, šljive, kruške. U početku davati skuvano voće, kao kompot ili kao sokove. Kasnije se može davati i u sirovom stanju, ali treba birati zrelo, sveže voće. Navikavanje traje od četiri do šest nedelja i kad prihvati kašice, u njih treba dodati pirinač.
Crveno voće (jagode, maline, kupine), kivi, mandarine, narandže, limun, med, orahe, badem, lešnik, belance od jajeta, školjke, paradajz, konzerviranu hranu, ribu ne treba davati pre godinu dana zbog alergijskih reakcija.

Naš predlog obroka:

VI mesec – pet podoja ili adaptirano mleko, 1 x povrće sa mesnom supom, 1 x mlečna kaša, 1 x voćni sok (davati ga između obroka ili 1 sat posle obroka 30-60 ml). U ovom mesecu se daju guste kaše od žitarica, jabuke, kruške, breskve, šargarepa, krompir, supa od junetine, teletine, piletine.

VII mesec – četiri-pet podoja ili adaptirano mleko, 1 x povrće sa mesom ili žumancetom, 2 x voćne kašice ili sok između obroka 120 ml. U ishranu se uvodi žumance, mlado meso, teletina, piletina, junetina, ćuretina, a krajem meseca uvesti pšenični ili raženi hleb. Uveče, pred spavanje, mogu se davati mlečne kaše.

IX-X mesec – dva-tri podoja ili adaptirano mleko (sok 120ml) uvesti u ishranu karfiol, sočivo, bundevu, sir, jogurt, meso bele ribe. Dete samo jede i sedi sa porodicom za stolom.

XI mesec – dva podpoja najmanje, uvesti u ishranu grašak, pasulj, kupus.

XII mesec – dva podoja najmanje, ujutru i uveče, ustalite 5-6 obroka, tri glavna i dve užine. Nakon obroka beba može da pije vodu bez šećera koliko želi. Deca vode da se igraju hranom, da je razbacuju oko sebe. Ako sprečavate ove igre koje su, u stvari, pokušaji samohranjenja, izazvaćete suprotan efekat odbijanja hrane. Podstičite vašu bebu na samostalno hranjenje, jer je to veoma važan korak u razvoj njene samostalnosti i samopouzdanja.

namirnice do 2 meseca 3-4 meseca 5-6 meseci
žitarice 4 kašike
povrće 4-7 kašika
meso 1 kašika
vože i sok 2-6 kašika
žumance
mleko 900 ml 750-1.200 ml 750-1.200 ml
namirnice 7-8 meseci 9-10 meseci 11-12 meseci
žitarice 4-6 kašika 7-9 kašika 9-12 kašika
povrće 7-8 kašika 8 kašika 8-10 kašika
meso 2 kašike 3-4 kašike 5 kašika
vože i sok 6 kašika 8 kašika 8-10 kašika
žumance 1/8, ¼, ½ jednog jedno jedno
mleko 500-750 ml 500-750 ml 500-750 ml