Medija Centar - Aktuelnosti

Umerenost – Osnovno pravilo u tropskim danima

Aktuelnosti | 6.07.2018. Nazad na Aktuelnosti

Nestabilne vremenske prilike, koje beleže, sada već, poduži niz dana jedna su od udarnih tema među svim generacijama. Dakle, česte promene atmosferskog pritiska, velika vlažnost vazduha i temperaturne oscilacije utiču na sve nas zdrave, a posebno one sa hroničnim tegobama. Od apatije, sumnjivih promena raspoloženja, do lošeg sna i fizičke iscrpljenosti.

Kako bi smo olakšali sebi, dr Olgica Jukić Neatnica, načelnica Službe za specijalističko-kosultitativnu delatnost, predlaže male korekcije dnevnog ritma.

“Ovo leto, za sada, karakterišu velike promene temperature ,a srčani, kao i svi drugi hronični bolesnici, teško podnose promene vremena. Oni mogu osećati različite tegobe kao što su oscilacije krvnog pritiska, ubrzan rad srca ili preskakanje srca, vrtoglavice, zamor, glavobolje,  stezanja u grudima i slično. Na promene vremena potrebno je više odmarati, redovno uzimati prepisanu terapiju I, u dogovoru sa nadležnim lekarom, po potrebi je korigovati.

Za vreme veoma toplih dana, srčani bolesnici ne treba da izlaze između 11 i 17 časova, a potrebno je da uzimaju ravnomerno raspoređene, lagane obroke u vidu čorbi, kao i  salata ili kuvanog povrća sa laganim mesom (piletina, ćuretina, riba). Važan je i dovoljan unos tečnosti – čaj, voda, sokovi od sveže ceđenog voća, kao i sveže voće. Apsolutno Izbegavati prženu i pohovanu hranu tokom cele godine, a naročito leti.

Rano ujutru i uveče poželjna je lagana fizička aktivnost u vidu šetnje, vožnje bicikla ili laganog plivanja, sve u meri koja ne izaziva tegobe, osećaj neprijatnosti ili većeg zamora”.

Fizička aktivnost povećava potrebu za unosom tečnosti, s toga valja pažljivo osluškivati i ispoštovati svoj organizam, naglašava dr Neatnica.