Medija Centar - Saveti lekara

Zajedno protiv depresije

Saveti lekara | 31.05.2011. Nazad na Saveti lekara

Depresija je četvrta na rang-listi svih bolesti i stanja “provedenih u invalidnosti” jer “oduzme” više godina nego kardiovaskularne bolesti, šlog, reumatoidni artritis i druge.

U Novom Sadu, u svakom trenutku, oko 15.000 ljudi boluje od nekog od depresivnih poremećaja – od blagih do vrlo teških. Žene obolevaju dva puta češće, a bolest se uglavnom ispoljava između 30-te i 40-te godine života. Međutim, samo 50% osoba koje imaju depresivne simptome traži stručnu pomoć.

Depresija je oboljenje koje traje nedeljama, mesecima. I u blagim oblicima, depresija umanjuje kvalitet života pacijenta i njegove porodice. Nelečena depresija traje ograničeno vreme – do oko godinu dana, ali je patnja pacijenta i porodice velika.

Koji su simptomi depresije?

  • Osećanja: praznina – kao da nema osećanja, nemogućnost radovanja, bespomoćnost, beznadežnost
  • Poremećaj spavanja, gubitak apetita, različiti bolovi (“na nervnoj bazi”)
  • Nefunkcionisanje ili loše funkcionisanje na radnom mestu, u porodici, povlačenje iz društva, nezainteresovanost
  •  Nemogućnost koncentracije (stalno misli da “sve ovo nikad neće proći”)
  •  Često se javljaju misli o besmislenosti života, a ponekad i ideje i planovi da se sebi oduzme život (oko 15% depresivnih osoba izvrši samoubistvo)

Kako se leči depresija?

Depresija se leči lekovima koji se zovu antidepresivi (a ne sedativima/lekovima za smirenje i spavanje ili alkoholom). Antidepresivi ne izazivaju zavisnost, ne štete zdravlju, a osoba ne liči na “zombija”. Naprotiv, antidepresivi popravljaju raspoloženje, koncentraciju i volju.
Važno je svakodnevno piti antidepresive – za početne efekte čeka se oko 4 nedelje, a trajanje dugotrajnog lečenja je individualno, kod nekih osoba i doživotno.
Čak 70% depresivnih osoba uspešno se leči i vraća na nivo funkcionisanja i življenja kao i pre bolesti.

Ako imate neki od simptoma depresije, javite se svom lekaru, započnite lečenje, pomozite sebi i svojoj porodici