Medija Centar - Aktuelnosti

Povećan broj obolelih od gripa

Aktuelnosti | 6.02.2019. Nazad na Aktuelnosti

Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine trenutno je na našoj teritoriji registrovan srednji prag intenziteta aktivnosti virusa gripa, sa rastućim trendom. Predominantan je virus Influenzzae tip A H1N1 koji u najvećem broju slučajeva prolazi spontano bez komplikacija za oko nedelju dana. U skladu sa situacijom na terenu, koja zahteva posebnu pažnju, naši lekari su spremni da reaguju u slučaju da bude proglašena epidemija gripa.

Grip je akutna infektivna bolest primarno respiratornog trakta uzrokovana virusom Influence. Postoje tri tipa virusa A,B,C od kojih tip A i tip B izazivaju oboljenje kod ljudi.

Savetujemo mirovanje, uzimanje simptomatske terapije, polivitaminske ishrane, voće, povrće, naravno ne zapostaviti ni ostale grupe namirnica. Izuzetno je važno hidriranje (unos tečnosti, voda, čajevi, limunade). Rasprostranjenost i težinu bolesti određuje nivo kolektivnog imuniteta u populaciji. Težina bolesti je u direktnoj korelaciji sa količinom virusa koja se izlučuje respiratornim sekretima.

Klinička slika opšti simptomi – povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, opšta slabost, malaksalost, glavobolja, tegobe od strane respiratornog trakta – kijavica, curenje nosa, gušobolja, suv nadražajni kašalj.

U slučaju razvoja komplikacija u vidu pogoršanja opšteg stanja, otežanog disanja, gušenja, osećaja nedostatka vazduha, izražene glavobolje, savetujemo da se pacijenti odmah jave svojim izabranim lekarima. Posebno su ugroženi stariji od 65 godina, hronično oboleli, imunokompromitovani, zdravstveni radnici kao i svi radnici koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi.

Virus gripa se širi direktnim i indirektnim putem. Direktno putem aerosola, kapljično, kijanjem i kašljanjem, te je neophodno sprovoditi lične mere zaštite prekrivanjem nosa i usta prilikom kašljanja ili kijanja, često pranje ruku koje mogu biti zaražene respiratornim sekretom, kao i opšte mere zaštite izbegavanje zatvorenih prostorija u kojima boravi veliki broj ljudi, održavanje higijene prostorija, radnih površina, predmeta od opšte upotrebne vrednosti (tastature, brava …) pravilna dispozicija maramica i sl…

Napominjemo da je vakcinacija najbolja prevencija protiv gripa.

Savetujemo izbegavanje kontakata sa obolelima, a pri neizbežnom kontaktu obavezno nositi zaštitnu masku, održavanje lične higijene, provetravanje prostorija i sl..

Načelnik Službe opšte medicine,
Dr Mirjana  Kolundžić